DMF-Aarhus Youtube kanalen

Siesta i Citronhuset

Af Karen Bendix

Monda hedder den lille sydspanske landsby, hvor flere af DMF Århus’ medlemmer også i det kommende år har mulighed for at slå sig ned en uges tid. Byen ligger 15 km fra den fashionable kystby Marbella oppe i bjergene. En lille hvidkalket landsby der snor sig op af en bjergskråning med små labyrintiske gader. Lige til at slappe af i.

Spanien er måske et af de mest dårligt skiltende lande, jeg har kørt i. Så efter et par rundture fandt vi frem til vores mål - Citronhuset. Citronhuset blev for otte år siden renoveret og fremstår nu hvidkalket og lækkert med en lille forterrasse under citrontræets skygge og en altan på 1. sal med indbygget bænk. I det hele taget er huset superhyggeligt og lækkert med terrakotta-klinker på gulvene, et fint køkken, en muret trappe til første sal og en hyggelig sovehems helt oppe under taget, hvor to guitarer står til fri afbenyttelse. Stort nok til en lille familie, men for lille til en stor. Her er alt, hvad man skal bruge. Og eftersom husets ejer Bent – eller Benito som han nu hedder – havde pyntet huset med friske blomster og stillet frisk frugt og en flaske rødvin til os, følte vi os hurtigt hjemme i de små mørke rum bag husets originale døre og vinduer. Så vi drog snart på opdagelse ud i byens labyrintiske gader.

Monda
På trods af en god retningssans skal man igennem byen et par gange for at finde rundt. De smalle gader ligner hinanden med hvide husmure, hvor hverken butiksskilte eller farver adskiller gaderne fra hinanden. Derfor er en guidet Tour de Monda med værten Benito både en nødvendig og hyggelig tur ind i byens liv, butikker og mennesker. Man kommer hele vejen rundt. Til byens bedste kaffebar, bedste tapas-bar, bedste købmand med frisk brød osv. På hele turen forbi torvet, op til slottet Castello de Monda, der nu er ombygget til luksushotel, og ned til vaskehuset møder man Benitos familie - svoger, svigermor, kone og konens fætter etc. ”Hola!” runger det mellem husmurene, og snart kan man hører sin egen stemme i koret. For her hilser man, når man smyger sig forbi hinanden i gyderne.

De fleste huse i byen er oprindeligt bygget med tykke mure og små vinduer for at holde varmen ude, når solen bager ned. Men nu bygger beboerne store vinduer og åbne tagterrasser ind i de gamle huse. For de er kommet til penge. EU-støtten har givet dem bedre infrastruktur, så det kun tager 15 min. at køre gennem de stejle bjerge ned til Marbella, hvor de fleste beboere arbejder. Dér hvor pengene strømmer ud af turisternes punge og ned i de lokales lommer. Så der bliver bygget i Monda.

Udover lyden af betonblandere byder Monda på ro, fred og god stemning. Der går ikke mere end et par dage, før man er nede i tempo og kender børnene på legepladsen og damen i baren. Og siestaen bliver et must. Det er en by med gode historier, der langsomt udfolder sig.

Sigøjnere og hippier
Citronhuset ligger i Calle Arroya (”ågaden”) nede i bunden og udkanten af byen. Før i tiden løb her en lille flod ned fra bjergene og ind igennem byen. Byens borgere kastede deres affald og tømte latrinerne i floden, så kvarteret omkring Citronhuset var for bare 35 år siden det rene slum. Det var her, sigøjnerne boede. Og da sigøjnerne i begyndelsen af 70’erne flyttede ud af husene, rykkede hippier fra hele Europa ind i de gamle rønner for at skabe et frirum i den lille by, der dengang bestod af 10 familier gift ud og ind mellem hinanden. Hippierne var ikke just velkomne blandt byens borgere, men dog mere end sigøjnerne.

Fra Bent til Benito
Blandt hippierne var Bent fra Danmark. Han havde på en sejltur med Troels Kløvedal hørt om den lille landsby Monda og fik adressen af en ven. Bent tog rygsækken på nakken og bevægede sig op ad de snoede grusveje, der dengang var den eneste form for veje i det fattige Sydspanien. Bent faldt for byen og for stemningen ligesom alle de andre hippier og købte Citronhuset for 2500 kr. Om sommeren tog han til Danmark og arbejdede sit frikort op. Hen på efteråret drog han syd på igen til den lille hippiekoloni, hvor han nød livet resten af året.

Efter nogle år fandt Bent sig en lokal kone fra en af byens familier og fik navnet Benito. De giftede sig, fik to drenge og flyttede ”uptown” til den mere mondæne del af byen oppe ad bjerget. Men han beholdt sin lille elskovsrede på Calle Arroya, hvor floden var blevet kanaliseret ned under jorden og en lille grusvej anlagt mellem husene.

Originalen John
Citronhuset er et af de sidste originale huse i Calle Arroya. Mange af de lokale spaniere bygger ud og op, så gaden nu nærmest fremstår mondæn. Bortset fra et par huse der stadig huser et engelsk fraskilt par - de sidste levninger fra de glade hippiedage!

Vi havde en aften besøg af byens original John. Han kom til Monda for 22 år siden med sin daværende kone Christine og deres fælles barn. De skulle til fest hos nogle af deres venner, men blev som mange andre hippier grebet af stemningen i den lille by. Så de rev rødderne op af den engelske muld og flyttede permanent til Monda. Siden er de blevet skilt, og John fik sit eget hus, som han ikke har gjort noget ved,siden han flyttede ind for flere årtier siden.  Der er ingen vinduer eller rigtige døre i huset. Taget er en presenning, og opvarmningen sker ved åben ild på gulvet. Men han lever på den måde. Og ingen blander sig. Om sommeren bor han nede ved kysten, hvor han tegner karikaturtegninger og portrætter af turister. Om vinteren lever han spartansk i Monda. Han drikker sin engelske five o’clock the på den lokale café og lever ellers fra hånden til munden.

Huset overfor stod dengang åbent, så rejsende eller sigøjnere kunne slå sig ned et par dage. Der kom altid nye mennesker forbi, og der var masser af fest, musik og gang i den. Så de lokale var absolut ikke glade for hippieområdet dengang, fortæller John, der nu – med let skjult stolthed - bliver kaldt den engelske mondarianer af de lokale.

Rundt om Monda
Historierne er mange i Monda. Men har man brug for andre oplevelser, ligger kysten 15 min. væk, med de skønneste badestrande og en mere kosmopolitisk stemning. På trods af Costa del Sols overbebyggede strande og overbefolkede byer kan man stadig finde dejlige rolige strande. Men det er i bjergene, at de gode og anderledes lokale oplevelse opstår.

Et godt turmål er bjergbyen Ronda – en gammel røver by, der adskilles af en 100 meter dyb kløft. Den har Spaniens ældste tyrefægterarena, en enestående udsigt og er et godt udgangspunkt for gåture i de fredede bjergområder. Turen i bil fra Monda er fantastisk smuk og en god øvelse i bjergkørsel.

Malaga
Malaga har også sine seværdigheder. Vi tog det nye Picassomuseum, som er en rejse værd i sig selv. Og da vi ikke kunne få billetter til det berømte fæstningsværk Alhambra i Granada, tog vi miniudgaven i Malaga Castillo de Gibralfaro. Herfra har man en skøn udsigt over byen og hele kyststrækningen og bjergene rundt om byen.

Der er i det hele taget mulighed for masser af gode oplevelser og rolige afslappende dage i Citronhuset, Monda og Andalusien. Og hvis du er i tvivl om noget, så spørg Benito.

Rejsen til Citronhuset:

Flyselskaber:
Flyselskaberne Snowflake, Sterling og Krone Rejser har forholdsvis billige billetter til Malaga.

Billeje:
Vi lejede bil gennem DMF Århus og fik 15% rabat hos udlejningsfirmaet Helle Hollis

Seværdigheder:
Malaga: Ca. 1 times kørsel fra Monda
Picassomuseet, Tyrefægter Arena, Castillo de Gibralfaro m.m.

Granada: Ca. 2,5 – 3 timers kørsel fra Monda
Alhambra: Husk at bestille billetter hjemmefra på www.alhambratickets.com.

Sevilla: Ca. 3 timers kørsel fra Monda

Gibraltar: ca. 1 times kørsel fra Monda

Ronda: ca. 1,5 timers bjergkørsel fra Monda
Slugt, Spaniens ældste tyrefægterarena, storslået udsigt, hyggelig by.

Marbella: 15 min. fra Monda:
Gode strande, gode indkøbsmuligheder.

Gåture: 7 min. fra Monda.
Fra et refugium kan man gå afmærkede ture i bjergene omkring Monda.

Læs i øvrigt Benitos gule hæfte og bliv inspireret af de mange brochurer, der ligger i Citronhuset med masser af oplysninger om Monda og omegn.

Basunen 2019 nr. 4 - 32. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Udgives af Dansk Musiker Forbund - Aarhus Afdeling
i samarbejde med afdelingerne i
Randers, Silkeborg, Holstebro Viborg og Djursland
Redaktion: Vestergade 19, 2 - 8000 Aarhus C
Tlf: 8618 4599 - email:
aarhus@dmf.dk

Webansvarlig - Bjarne Gren - Gren|Grafisk
 

dkhotel