(foto: Martin Dam Kristensen).
Af: Camilla Overgaard, formand DMF Aarhus.

Det aarhusianske kammerorkester Ensemble Pluma har i løbet af februar og marts måned 2021 udgivet de første otte videoer i deres ’Bag om Musikken’-serie, der fungerer som en række introduktionsvideoer til særlige værker og tematikker inden for klassisk musik.

Jeg møder stifter og dirigent for Ensemble Pluma, Magnus Plejdrup, på Zoom en søndag formiddag til en snak om, hvordan ensemblet blev til. Ensemble Pluma er et kammerorkester bestående af studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium samt en række freelancere fra samme område. Pluma betyder ”fjer” og hænger sammen med den lette klang, som ensemblet tilstræber ved kun at have en musiker på hver stemme. Ensemblet blev skabt i 2018 og har lige siden spillet koncerter i en lang række danske byer samt løbende udgivet koncertoptagelser og baggrundsmateriale online. Ensemblet har desuden uropført nye værker af komponister som Britta Byström og Frederik Zeuthen, og det har afholdt en række forskellige temakoncerter om bl.a. ’diversitet’, ’samfundsrelevans’ og ’nordisk klang’.

Skal vi starte et band?

Starten på Ensemble Pluma var, at Magnus spurgte nogle studiekammerater, om de ville være med til at starte et band. Et klassisk ensemble er måske ikke det, der dukker op på nethinden hos de fleste, når de hører netop de ord, men hvorfor egentlig ikke? Et band spiller selvfølgelig som regel rytmisk musik, men ordet dækker vel egentlig bare over en gruppe personer, der mødes og spiller musik sammen. Det var netop hensigten med Ensemble Pluma i begyndelsen. Ensemblet blev en måde at skabe socialt samvær samtidig med, at de medvirkende musikere fik spillet en masse kammermusik, og Magnus kunne øve sig på at dirigere. Med tiden er arbejdet i ensemblet blevet stadig mere ambitiøst, og Ensemble Pluma har, som tidligere nævnt, uropført flere værker og arbejder aktivt for at formidle den klassiske musik til en bredere målgruppe gennem videoprojektet ’Bag om Musikken’.

Magnus Plejdrup dirigerer Ensemble Pluma (foto: Martin Dam Kristensen).

Bag om Musikken

Danskernes interesse for klassisk musik kan nu blive vækket, opildnet eller yderligere stimuleret af en række formidlingsvideoer, som det aarhusianske kammerorkester Ensemble Pluma netop har udgivet i samarbejde med cand.mag. i musikvidenskab Marcus Nygaard Pedersen. Videoerne, der går under fællestitlen ’Bag om Musikken’, fokuserer mest på et udpluk af de værker, kammerorkesteret har spillet i løbet af det sidste halvandet år – herunder bl.a. Edvard Griegs ’Klaverkoncert i a-mol’, Mozarts ’Symfoni nr. 25 – den lille g-mol’ og  Béla Bartóks ’Koncert for Orkester’. Et par af videoerne fokuserer dog også på nogle bagvedliggende tematikker indenfor den klassiske musik, navnlig om ’Symfonien’ og om ’Den Nordiske Klang’.

Videoerne er afstedkommet af et generelt ønske om at udbrede kendskabet til klassisk musik ved at gøre den tilgængelig for flere. Særligt ønsker ensemblet at nå ud til unge mennesker i deres teenageår – ensemblets musikere er nemlig alle selv i 20-årsalderen og ved, hvor uindbydende den klassiske musikverden kan virke for netop denne målgruppe. Den generelle målsætning er dog at mindske distancen mellem lytteren og musikken selv – ved at fortælle om musikkens betydning(er), kontekst(er) og fortolkningsmuligheder, i et sprog, der er forståeligt for enhver.

”Klassisk musik er fantastisk – men det skal og må være fantastisk for alle.”

Dette udtaler Magnus Plejdrup i forbindelse med udgivelsen af videoerne. Og disse udgives da netop også frit tilgængeligt på ensemblets YouTube-kanal ved navn ’Ensemble Pluma’.

Videoerne kan tilgås på ensemblets youtube-kanal eller i afspilleren nedenfor.